Certified E-Friendly Food: elektronická novinka pro pacienty

Čeští pacienti mohou kromě elektronických objednávek či receptů použít i další elektronické pomůcky, lépe řečeno aplikace. Vznikl pro ně například projekt CEFF – Certified E-friendly Food. Cílem je poskytnout spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad.

Logo CEFF lze najít pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka, mezi než patří konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát. Tato Éčka jsou totiž pro lidský organismus zátěží, lidské tělo je nepotřebuje, pouze je toleruje a neumí je zpracovat. U citlivějších jedinců mohou způsobovat zdravotní obtíže. Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele, kterým dává doplňující informaci o složení výrobku. Logo CEFF je vyobrazeno na přední, případně na zadní straně obalu.

Projekt CEFF nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých Éček. Netvrdí, že Éčka jsou nebezpečná a nerozporujeme platnou legislativu týkající se přídatných látek. Uvědomuje si ale, že u řady Éček se musí dodržovat maximální množství jejich spotřeby, jinak existuje riziko zdravotních problémů. Zdravotní dopady na rizikové skupiny konzumentů a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých Éček nejsou nikým testovány. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných.

CEFF – nezávislý projekt zaměřený na diskutované kategorie Éček, poskytuje:

  • Garanci, že označená potravina neobsahuje spotřebiteli nejvíce sledovaná Éčka, tedy konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.
  • Informaci, že spotřebitel konzumuje potravinu s nižším podílem chemie než obdobné konkurenční výrobky.
  • Jistotu, že spotřebitel dělá něco pro své zdraví a zdraví své rodiny, jelikož snižuje příjem sporných látek ve své stravě. Tato látky lidské tělo nepotřebuje, nemají nutriční hodnotu a organizmus je není schopen zpracovat.
  • Snadnou orientaci mezi širokou nabídkou výrobků, aniž by bylo třeba číst jejich detailní složení.
  • Jasná a nemanipulovatelná pravidla pro získání loga. Kategorizace Éček do skupin konzervanty, umělá sladidla a umělá barviva vychází z české legislativy a evropských norem. Správnost kategorizace potvrdil i Státní zdravotní ústav při Ministerstvu zdravotnictví.

Mohlo by vás zajímat. . .

Software pro lékaře jako cloudové řešení?
V listopadu 2018 česká pobočka společnosti CompuGroup Medical uvedla na tuzemský trh revoluční ambulantní software nové generace CGM PRIMARY. V současné chvíli …
Ministr zdravotnictví o eHealth
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se chce soustředit na proveditelné změny a mezi nimi je i odstartování elektronizace zdravotnictví. Dle slov …
Nová ehealth infrastruktura již umožnila prvním pacientům využít eRecepty za hranicemi jejich státu
Nová iniciativa EU chce umožnit využívání eReceptů za hranicemi jednotlivých států evropské unie. Finští pacienti nově mohou získat léky na …